Struisvogels "De Roost"    

 

Start
Welkom
Loopvogels
De Struisvogel
Recepten
Discussieforum
Gastenboek
Contacts

De Struisvogel

De struisvogel is de grootste vogel ter wereld. Het mannetje kan 2.4 m hoog en 1.8 m lang worden en meer dan 120 kg wegen. Het is bovendien het snelst groeiende dier van onze planeet : op een jaar tijd bereikt de struis 2 meter en 100 kg ! In de zomer groeit een struiskuiken tot 1 cm per dag.

Hij behoort tot de groep van de loopvogels, waartoe ook EMOE, NANDOE, KASUARIS en KIWI behoren. Deze groep wordt de orde van de "Struthioniformes genoemd en de struisvogel kreeg als naam : Struthio camelus mee. Hierin onderkennen we 4 nog levende ondersoorten :

bullet

 Struthio camelus massaicus  of de Rood Nek struisvogel

bullet

 Struthio camelus australis    of de Blauw Nek struisvogel

bullet

 Struthio camelus camelus    of  de Zwart Nek struisvogel

bullet

 Struthio camelus molybdophanes of de Somalische struisvogel

Struisvogels zijn heel sociale dieren en in hun natuurlijk biotoop trekken zij rond in troepen op zoek naar alles wat eetbaar is. In principe zijn struisvogels hoofdzakelijk planteneters, doch insecten en zelfs knaagdieren staan ook op het menu.

De struisvogel heeft in tegenstelling tot andere vogels slechts twee tenen (in plaats van vier) en kan bij het lopen snelheden ontwikkelen van meer dan 70 km per uur.

Net zoals de vogel zelf zijn ook struisvogeleieren de grootste eieren die er bestaan. Een ei kan gemakkelijk 20 cm lang zijn en 1.5 kg wegen. Neem een kijkje in ons fotoalbum of klik naar de rubriek eieren.

Het broeden duurt 42 dagen en van af ongeveer drie jaar zijn de dieren geslachtsrijp.

Deze vogels zijn alleseters, van planten tot insecten en knaagdieren.

In het nauw gedreven struisvogels zijn gevaarlijk ; ze stampen met hun poten en met hun sterke klauwen reten ze een tegenstander gemakkelijk open.

In tegenstelling tot wat de volksmond zegt steekt een struis zijn kop niet in het zand. Als er gevaar dreigt dan legt hij zich met gestrekte hals tegen de grond.

Wil je meer weten over alles en nog wat over de struisvogel en zijn mogelijkheden neem dan ook een kijkje in de andere rubrieken van deze site.